Röportaj: Ali Ümit Hızal (Voleybol)
Merhaba Sayın Ali Ümit Hızal. Bize biraz kendinizden, oyunculuk ve antrenörlük kariyerinizden bahseder misiniz?
Merhaba, 1979 Yılında Arçelik Spor Kulübünde Lisanslı olarak Voleybol oynamaya başladım.
Halk Bankası’ nda oyuncu iken 2000 sezonundan sonra Antrenörlük görevine başladım.
Oyunculuk döneminde 1987 yılında Ordulararası Dünya şampiyonluğu
Milli Takımda Akdeniz olimpiyatlarında 2.lik
Galatasaray da 1988-89 Sezonunda Lig Şampiyonluğu
Yine Galatasaray’ da Avrupa Konfederasyon Kupasında Final-four
Halk Bankası’ nda 1993-96 Sezonlarında 3 yıl Lig şampiyonluğu
2001 Sezonundan bu yana Galatasaray’ da Antrenörlük görevimi sürdürmekteyim,
Ayrıca yıldız, genç ve A Erkek Milli Takımlarında görev yaptım.
Hocam, bir dönem G.Saray da voleybol oynadınız. Başarılara imza attınız. Kısaca onlardan bahseder misiniz?
Galatasaray da oynadığım yıllar benim için unutulmaz. Çok ayrı yeri var, şampiyonluğu birlikte yaşadığım dönemde oynayan Payidar Demir, Ahmet Gülüm, İsmet Kır, Metin Görgün gibi isimlerle aynı takımda bulunmak ayrıcalıktı. Şu an İsmet Kır Takımımızda Menajer olarak bulunuyor. Avrupa da CEV Kupasında 4 takımı eleyerek gitmeye hak kazandığımız İtalya’ daki final-four da inanılmaz mutluluk vericiydi.
G.Saray’ da voleybolcu olmak mı antrenör olmak mı? Hangisi daha zor/keyifli?
Antrenör olmak gerçekten çok zor. Sporculuğu bırakıp sezon devam ederken elbiseyi giydim ve antrenör oldum. Bunun için sporcu - antrenör ayrımını çok iyi biliyorum. Keyfine gelince, emeklerinizin boşa gitmediğini ve takımınızın istediğiniz gibi olduğunu görmek ve başarı elde etmek, bunun hazzını yaşamak çok güzel..
Sizce Türkiye’ de voleybol sporu, gerek basın, gerek kulüpler, gerekse taraftarlar açısından bakıldığında, gerektiği ilgiyi görüyor mu?
Hayır, tabiki gerekli ilgiyi görmüyor. Futbol ve basketbol, voleyboldan daha ilerde diye düşünüyorum. Ama bu yavaş yavaş değişiyor.Tv kanallarındaki yayınların artışı Voleybola olan ilgiyi arttırıyor. Tabiki başarı da çok önemli, ilgi her zaman başarıya endekslidir. Ancak böyle sesimizi duyurabiliriz. Artık Avrupa ve dünyada oynanan voleybolla bir farkımız kalmadı. Bu, Voleybolumuz için büyük bir gelişmedir.
Sizce devlet, endüstriyelleşen diğer bazı spor dallarına olduğu kadar voleybol sporuna gereken ilgiyi gösterebiliyor mu?
Kısmen diyebilirim. Bayan Milli Takımımızın Dünya Kupasında aldığı başarılar, devletin bu spora ilgisini arttırdı. Sponsorluk yasasının tam olarak verimli çalışmadığı düşüncesindeyim. Bu yolun sporumuza daha etkili ve verimli çalışmasını sağlamak gerekiyor.
Dünya Kupası Finallerinde tarihi bir başarı elde eden Bayan Voleybol Milli Takımımıza rağmen, ülkemizde voleybola ilginin düzeyini nasıl buluyorsunuz? Genel anlamda Türk Voleybolunu Dünya voleybolunun neresinde?
Bayan Voleybolunun Dünyada aldığı başarılar, ülkemizde Voleybola bakış açısını tabiki genişlettiğini düşünüyorum. Sadece Bayanlar değil erkek voleybolunda da alınan başarılar İnsanların ilgisini çekiyor! Aslında Türk insanının pek sabrı yo, başarı istiyorlar! Her ne olursa olsun ilgide başarıyla geliyor. Milli takımlarımızı yada kulüp takımlarımızı, oyuncularımızı, antrenörlerimizi, idarecilerimizi bu sayede tanıyorlar. Türk Voleybolu, Dünyada oynanan voleybola çok yaklaştı. Bizim oyuncularımız ve antrenörlerimiz çok değerli. Sadece organizasyon konusunda eksiklerimiz var. Biz hala bir çok olması gereken konularda, ne gereği va,r bu kadarı da yeter diyebiliyoruz. Ama Ülkeler hizmet ettikleri spora çok değer veriyorlar..
Hocam, Müessese takımlarında da oynayıp devamında antrenörlük görevinde bulundunuz. Hangisi sizi daha fazla tatmin etti? Maddi açıdan değil hocam, yani seyirci yapısı, bağlılığı, yöneticilerin düşünce yapısı, sizlere sunulan olanaklar bakımından.
Galatasaray, kesinlikle çok değerli bir marka. Bu marka altında bulunmak bile heyecan verici. İşin duygusal tarafıyani bu işe gönül koymak çok önemli! Ben Galatasaray’ da inanılmaz mutlulukların bir kısmını yaşadım. Benim yaşadıklarımın daha fazlasını oyuncularıma ve Galatasaray camiasına yaşatmak istiyorum. İyi bir jenerasyon yakaladığımızı düşünüyorum. Bu jenerasyona yapılacak takviyelerle yenilmez bir takım yaratabiliriz. Ama destek şart! Parasal yönü öneml. Hiçbir Galatasaray oyuncusunun diğer takımlarda oynayan oyunculardan farkı yok. Onlar da kazanacaklar, geleceklerini hazırlayacaklar. Galatasaray’ a kalpten hizmet ederek, tıpkı Kaptanlarımızdan Payidar Demir, Ahmet Gülüm ve diğerleri gibi… Seyircilerimizin bağlılığı, bize destekleri muhteşem Galatasarayımızın ayrılmaz parçaları onlar. Bizler büyük bir ekibiz, aileyiz. Bu sebeple birbirimize desteklerimizi esirgememeliyiz. Yöneticilerimizin bize olan inançları ve güvenleri bize güç veriyor. Atilla Kınay, gerçekten çok değerli bir yönetici. Bize olan desteği, inancı inanılmaz. Her zaman yanımızda, her şeyi beraber hissedip meydana getiriyoruz. Genel sekreterimiz Selçuk İren bizimle özel olarak çok yakından ilgileniyor. Onun desteğini ve bize olan güvenini her zaman hissettik. Cengiz Özyalçın ve Ali Himmetoğlu her zaman bizimle birlikteler. Gördüğünüz gibi biz, çok büyük ve değerli bir ekibiz..
Peki, hocam, sizce Türk Voleybolcularını yurt dışında bir takımda neden daha fazla sayıda göremiyoruz?
Çünkü transfer ücretleri ile bizim ülkemizde deki ücretler hemen hemen aynı. Oyuncularımız yurt dışında oynamayı tercih etmiyorlar. Zaten, ülkemizde oynanan voleybol, yurt dışında olduğu gibi yüksek seviyede. Oyuncularımızın yurt dışındaki oyuncularla herhangi bir farkı yok. isterlerse gider oynarlar ki, yurt dışında şu an çok başarılı oynayan oyuncularımızda var.
Bir dönem Milli Takım düzeyinde de antrenörlük görevinde bulundunuz. Kulüp/müessese takımları ile Milli Takımı karşılaştırdığınızda bir teknik adam olarak hangisi sizin için daha verimli oldu?
Milli takımlardaki oyuncular üst seviye oyunculardan oluşuyor. Bildiğiniz gibi antrenman ve maç verimi çok yüksek. Fakat oyuncular ligten yorgun geliyor, onları motive etmek kolay değil. Bunların çeşitli yolları var ama kısıtlı maalesef. Kulüp takımı uzun vadede verimli. Zaman çok uygun. Dilediğiniz gibi hazırlıklarınızı yapabiliyor ve oyuncularınızı çok daha rahat motive ve antrene edebiliyorsunuz.
Hocam, bildiğimiz kadarı ile Rahmetli Payidar ile aynı takımda oynadınız. Bize biraz ondan bahseder misiniz?
Payidar Demir,hayatımda çok önemli yeri olan, Ağabeyim dediğim ve beni Galatasaray’ a Antrenör olarak getiren insandır. Onunla Ağabey kardeş birlikteliğimizde çok şeyler paylaştık. Galatasaray’ ı çok severdi. Onun için her şeyi yaptı, yapardı. Çünkü, Galatasaray O’ nu Payidar Demir yapmıştı. Tıpkı, babası Ayhan Demir gibi. Vefatına çok üzüldüm. Çünkü Galatasaray için yapacakları daha bitmemişti. Galatasaray Voleybolu için salon yaptırma planları vardı bir kompleks. Her şeyini ayarlamışt. Büyük bir spor salonu, teknik ve idari ofisler, fitnes center, toplantı ve konferans salonu gibi bir çok üniteyi kapsayan, güzel bir yapıolacaktı. Sadece istediği, salona kendi yada babasının isminin verilmesiydi. Demirini, çimentosunu, boyasını, akla gelecek her şeyini düşünmüş, hazırlık aşamasına gelmiş, yerini arıyordu. Ama olmadı. Yaşasaydı ben inanıyorum eninde sonunda Galatasaray için bunu yapabilirdi…..
Bir anınızı paylaşır mısınız bizimle?
Payidar Demir ile sayısız anım oldu. Duygu boyutu yüksek bir anım var. Ölümünden 2 gün evvel beni aradı ve görüşmek istediğini söyledi, nedenini bilmiyorum. Ofisine gittim, beni yolda karşıladı. Çok güzel sohbet ettik. 2 gün evvel doğum günüydü, pastasından ikram etti. Gitmek için kalktığımda, ‘ senin için yapabileceğim bir şey var mı?’ diye sordu, ben de ‘Galatasaray büyük bir camia ve ben de teknik direktörlük görevini üstlendim. Bizi yıpratmak isteyen çok şeyler olacak, bana yardım et. Benim yanımda ol, senin varlığın bana her zaman güç vermiştir’ dedim. Bana, ‘tabi ki her zaman yanındayım, seninleyim. Sen hiç merak etme’ dedi. Beni yola kadar çıkardı, sarıldık, sanki veda eder gibi! bunları yazaken gerçekten büyük üzüntü duyuyorum. Çok yazı, çok erken veda etti bize. Ama biliyorum ki, Payidar bizim yanımızda her zaman bizimle birlikte.
Ruhun şad olsun Payidar abi.
Hocam plaj voleybolu hakkında düşünceleriniz nedir? Voleybol sporunun daha fazla cazibe kazanması bakımından, bu tür organizasyonları nasıl buluyorsunuz?
Plaj voleybolu, teknik olarak oyuncu gelişimini üst düzeyde sağlayan önemli bir spor. Çünkü mücadele etmeniz gereken kum, rüzgar, güneş, açık hava ve rakibiniz var. Sahada iki oyuncusunuz, işiniz çok zor. Show tarafı ile de yazın sahillerde insaların büyük ilgisini çekiyor. Ülkemizdeki voleybolun her yönden gelişimi için çok yararlı. Uzun yıllar ben de oynadım, şampiyonluklarımda oldu. Yaz tatili ve voleybol birlikte çok keyifli.
Peki, hocam, antrenörlük kariyerinizdeki hedeflerinizi anlatır mısınız?
Şu anki hedefim, Galatasaray bünyesinde, çoğu alt yapıdan gelen oyuncularımızın yanına aynı yaştan Takımı tamamlayacak oyuncuların transferi ile tıpkı bizlerin son yaşadığı şampiyonluklar gibi başarılar elde etmek. Bu yapının sabıra ve zamana ihtiyacı var. Biliyorum ki, taraftarımızın, camianın sabrı yok! Onun için çok kuvvetli yabancılar getirerek, bu karışımı sağlayıp başarıya daha hızlı ve emin adımlarla gitmek düşüncesindeyim. Kendime ait hedefim ise Türk voleybolumuza en iyi, en verimli şekilde hizmet etmektir.
Gelelim G.Sarayımıza;
G.Saray Erkek Voleybol Takımının 2006- 2007 sezonunu değerlendirir misiniz? Lige başlarkenki hedefiniz neydi? Lig sonunda bulunduğumuz yeri nasıl buldunuz?
Amacımız Lige başlarken genç oyuncularımızı direkt oynatmak, onlara tecrübe kazandırmak, dolayısı ile geleceğe yatırım yapmaktı. Sadece günü kurtarmak yerine, geleceği kazanmakdı. Bunu da gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Ligin kuvvet dengelerini yabancılar ile sağlamak düşüncesindeydim. Amacım kaliteli, iyi oyuncular getirip hem ligte istediğimiz seviyelerde olmak hem de genç oyuncularımızın sporcu kişiliklerini yabancı oyuncuların sporcu kişilikleri ile kaynaştırmaktı. Getirdiğimiz 3 oyuncudan birinin seviyesini yeterli bulmadığımızdan geri gönderdik. Son 4 ayda gelen Amerikalı oyuncunun katkıları ile istediğimizi yaptığımız düşüncesindeyim. Bu oluşumu ligin başında yapmış olsaydık, ilk 8 takım arasında olacağımıza eminim. İyi oyuncu bulmak ve onu transfer etmek gerçekten çok zor! Çünkü Avrupa ülkeleri takımları daha lig devam ederken yada hemen bittiğinde transferlerini bitiriyorlar. Şu an için ligde aldığımız başarı önemli değil! Yaptığımız yatırım çok önemli. Geleceği kazanmak, iyi yapılanmayla şampiyon takım yaratmak daha önemli. Tabiki ligin buna zamanı yok ama oyuncularıma çok güveniyorum. Onlar gerçekten çok değerli. Galatasarayımızın olduğu kadar Türk voleybolu un da geleceğini oluşturuyorlar.
Son dönemlerde G.Sarayımızın amatör şubelerinde maalesef maddi anlamda büyük zorluklar yaşanıyor. Buna rağmen, gelen yabancılar bile geri dönmek istemiyorlar. Sizce bunun sebebi ne olabilir?
Uzun zamandır İlk kez bu sene 3 yabancı oyuncumuzda kalmak istediler çok memnunlar Takımdan ve Galatasaray’ dan. Maddi sıkıntılar bu sene pek yaşanmadı. Tabi gönül ister ki hiç yaşanmasın hep zamanında olsun her şey ama sponsor olmadığından dolayı sıkıntıların boyutu artıyor. Bu konuda bence yöneticilerimiz buna çok duyarlı olmalılar. Sponsor olduğu zaman çok rahat sezonlar geçirebiliriz. Galatasaray markası her zaman her branşa sponsor bulabilir. Bulacaktır da.
Takımımızda yabancı ve Türk oyuncularımız arasında gerçekten gözle görülür bir sıcaklık ve yakınlaşma var. Bunu nasıl sağladınız?
Transfer ettiğimiz oyuncuları özenle seçtik. Kariyerli, sporcu kişilikleri sağlam oyuncularımız vardı. Petsku, Finlandiyalı oyuncu. Çok tecrübeli, Avrupa’ nın sayısız takımında görev almış bir oyuncuydu. Ona kaptanlık görevini verdim ve her şeyi tam istediğim gibi yaptı. Vlada, Sırp oyuncu. Milli takımdan tanıdığım çok disiplinli, yardım eden, görevini iyi yapan bir oyuncuydu. Yaşı 23. Bu sebeple genç oyuncularımla hızlı uyum sağladı..Son gelen Pieter Amerikalı oyuncu Milli takım oyuncusu kariyerli takıma çok hızlı uyum sağlayarak görevini iyi yaptı..Takımda her taş tamamlanmış ve her oyuncu kendi görevini yapar duruma gelmişti.. yapmış olduğumuz toplantılar birçok yerde birlikte hareket ederek takım içinde iyi bir uyum sağladık..
Yabancı oyuncu transferinde bu konuda dikkat ettiğiniz bir husus mu var? Yoksa bizim oyuncularımız onlara geleneksel Türk misafirperverliğini iyi mi uyguluyorlar?
Ben Türkiye’ ye ve Galatasarayımıza tüccar zihniyetli oyuncular getirmek istemiyorum. Gelecek oyuncuların, beraber oynayacakları oyuncularımıza vizyon kazandırmasını, oyuncularımızın da onların sporcu kişiliklerinden, disiplinlerinden oyun, kalitelerinden faydalanmalarını istiyorum. Tabiki misafirperverliğimiz de önemli bir unsurdur, bundan vazgeçmeyiz Türk insanı olarak.
Takımda alt yapımızdan gelen çok sayıda oyuncu var. Ayrıca ligdeki takımlarda da oldukça fazla sayıda G.Sarayımızın alt yapısında yetişmiş oyuncular ve teknik adamlar mevcut. Bunun sırrı nedir?
Ligteki Takımlarda Galatasaray’ dan yetişmiş çok oyuncu var. İnanın bunlar şu an burada olsalar şampiyonluğu zorlayacak mükemmel bir takımımız olurdu alt yapıdan gelen genç oyuncularımız ile birlikte. Ama tercih meselesi tabi, onlarda sonuçta profesyoneller. Dolayısı ile ligte bu kadar çok Galatasaraylı oyuncunun var olması mutluluk verici. Daha da önemlisi ezeli rakibimiz Fenerbahçe’ de şu an 4 oyuncumuz var. Biz Galatasaray alt yapısına çok önem veriyoruz. Bunun sonucunda da çok iyi gelecek vaat eden oyuncular çıkabiliyor.
Biraz da Milli Takımlarda bulunan oyuncularımızdan bahseder misiniz?
A Milli Takımımızda Kemal Elgaz bulunuyor. Genç milli Takımımızda da Caner Dengin, Ahmet Pezük ve İbrahim Akşeker bulunuyor. Bu oyuncularımızın Milli takımlarda oynaması ve ülkemizi temsil etmeleri gurur verici Galatasarayımız için.
Evet hocam, mesela Kemal Elgaz’ ın da oynadığı A Milli takımımız, Zagrep’ teki özel turnuvada Avustralya ve Hırvatistan’ ı yemerek ŞAMPİYON oldu.
Bu sezon taraftarların maçlara olan ilgisini değerlendirebilir misiniz?
Geçtiğimiz sezon taraftarımızın desteğinden çok memnun değiliz. Ben bu konudaki görüşlerimi ve serzenişimi Tekbüyük. com daki arkadaşlarımıza yaptım, onlar da sitelerinde yayınladılar. Bu sezon Ahmet Cömert Spor Salonu’nda gördüğüm taraftar topluluğunu çok kıskandık diyebiliriz. Bunun nedenleri var ve bunu iyi biliyorum. Takımımızın üst sıralara oynamaması, maçların ters yer olan Burhan Felek Spor Salonunda oynanması ve maçlarımızın hemen hemen hepsinin, Galatasarayımızın Basketbol maçları ile çakışması, çakışmayanların da hafta içi veya Cuma gününe denk gelmesi bizi destekleyen taraftar sayımızı çok azalttı. Yine de gittiğimiz her şehirde bizden desteklerini esirgemeyen taraftarımıza binlerce teşekkür ederim.
Sizce, Taraftar Maçı Kazandırmaya Yeterli midir?
Taraftar çok önemli bir etkendir ama, taraftar topluluğunu iyi kullanmayı bilen oyuncuların varlığı da önemli bir unsurdur..
Hocam, siz hem oyuncu olarak hem de antrenör olarak G.Sarayımızda bulundunuz. Galatasaray Taraftarının Önünde Oynamak, O Atmosferi Yaşamak Nasıl Bir Duygu?
Bizim oynadığımız dönemde bahsettiğim gibi, oyuncular, taraftarı çok güzel yönlendiriyorlar, iletişimi iyi sağlıyorlardı. O muhteşem taraftar önünde oynamak inanılmaz keyif verici olmuştur her zaman. Voleybol, birçok spor dalında olduğu gibi bir show sporudur. Geçtiğimiz sezon düşüncemde olan, iç sahamızda oynadığımız maçlarda marş çalınması, gösteriler yapılması için federasyona müracaatta bulunduk. Kabul ettiler. Bu önemliydi, geçen yıl yapamadık ama bu yıl yapmayı düşündüğümüz pon pon kızlar ile takımı desteklemek seyirciyi ve ilgiyi daha da arttıracaktır düşüncesindeyim.
Ümit hocam, birazda önümüzdeki sezon için konuşalım:
Herşeyden önce, salon konusunda netlik kazanan bir durum var mı?
Şu an teklif hazırlıklarını tamamladığımız, anlaşma aşamasına geçtiğimiz, A Erkek ve Bayan takımlarımızın antrenmanlarını ve maçlarını oynayabilecekleri, spor okulları düzenleyebileceğimiz, idari ve teknik ofis meydana getirebileceğimiz bize ait bir salon ile anlaşmak üzereyiz. Kesinlik kazanmasını bekliyoruz..
Önümüzdeki sezon için düşünceleriniz neler? Geçtiğimiz sezona göre önümüzdeki sezon neleri değiştirmemiz gerekiyor?
Önümüzdeki sezon ligte üst sıraları hedefliyoruz bunun içinde transfer çalışmalarımız sürüyor. En iyisi ne ise onu yapacağız. Yakında bununla ilgili kesin açıklamalar olacaktır..
Sizce önümüzdeki sezon şampiyon olabilmemiz için neler yapılması lazım?
Bunun için gerçekten çok yüksek bir bütçeye sahip olmak gerekiyor. Salonumuzun olması da bir önemli etken. Dünyanın en kariyerli, oyun gücü çok yüksek oyunculaının transfer edilmesi ve yurt içinden alınacak milli takım seviyesinde çok tecrübeli oyuncularla takımı desteklemek şar! Tabii bunun için de cümlemin başında söylediğim çok yüksek bir bütçe gerekiyor. Şu an Arkas bunu en iyi yapan kulüptür.
Rakiplerimizden Arkas ve Halkbank transfere başladılar bildiğimiz kadarı ile. Bizim var mı hocam yeni transferimiz?
Transferlerimiz yakında tam olarak şekillenecektir.Bunu hemen aktarıcaz. Transferi bitmek üzere olan oyuncular da var.
Sabırsızlıkla bekliyoruz hocam. Şimdiden kolay gelsin.
Hocam,
Son olarak taraftara mesajınız var mı? Voleybol şubesi olarak onlardan bir isteğiniz var mı?
Bizler Galatasarayımıza hizmet ediyoruz ve Galatasaray’ a olan hizmetin çok değerli olduğunu da biliyoruz. Oyuncularımızın hepsi gerçek ve yürekten Galatasaraylıdır. Bizlere destek verin! Biz, taraftarı yöneticisi, idarecisi, teknik ekibi ve oyuncuları ile tek ve çok güçlü bağları olan bir Takımız! Bu büyük ekibi bir bütün olduğunda kimse yıkamaz, yenemez. Bu bilinçte birbirimize destek olalım! Sonuçta yaşayacağımız başarılar hepimizindir.
Sevgili Ümit hocamıza bu röportaj için teşekkür ediyoruz. Voleybol severlere de bir süprizimiz olacak. Yeni sezon başlamadan gerçekleşecek bu süprizi çok beğeneceğinizi tahmin ediyoruz.
Savaş Eskigülek (ultrAslan-Karşı)
24 Mayıs 2007 Perşembe
|